Каква е разликата между женските и мъжките дрехи

Преди няколко десетилетия въпроса “Тази блуза мъжка ли е или женска” определено не е бил засяган. Дори самата мисъл за него била абсурдна. И все пак модата се променя твърде бързо. Дрехите от висшите модни среди във все по-голяма степен се доближават до унисекс концепцията.

Вече е много странно, когато трябва да си изберем нови дрехи – доста трудно можете да разберете дали са мъжки или дамски. Даже и на мен се е случвало веднъж да разглеждам модели шапки в сайт за онлайн пазаруване и да се колебая женски или мъжки са. Същото е в сила дори и за нормалните магазини за дрехи. Даже и в тези магазини можем лесно да се объркаме доста ако не разпитаме консултантката.

Именно заради тези обстоятелства смятам че е много важно да разясним веднъж за винаги кои облекла са женски и кои мъжки. Дори и разликата между тях да е доста размита, все пак има няколко основни елемента, по които категорично можем да отсъдим дали пред нас стоят мъжки или дамски облекла.

Един главен елементи да речем е дължината. Дамските облекла често са по-къси и отрязани на много места, а мъжките дрехи изобщо не са така. Просто погледнете колко материал е използван при ушиването на дадената дреха. Дамските дрехи винаги откриват повече части от тялото на жената. Например поли и топове.

Друг подобен елемент е самия дизайн. Мъжките тоалети обикновен но са по-постни и изчистени, а дамските дрехи са вдъхновени от най-лудите идеи на модните дизайнери. При женските дрехи може да забележим блестящи украшения, кожени аксесоари, шалове и др. Такива има и при мъжките тоалети, но не са толкова видими.

Щампите и цветовете също така могат да бъдат индикатор за това какъв вид са дрехите. Флорални мотиви, ярки и светли тонове са подходящи само и единствено за дамските дрехи. Представете си мъжка блуза на цветя – невъзможно. Единствено хавайските ризи имат такива, но те са изключение. Мъжките тоалети обикновен но са в неутрални и тъмни нюанси, като е добре да имаме едно на ум за розовото и лилавото – напоследък са често срещани повече по мъжете, отколкото при дамските дрехи.